Nieuws

Hier kunt u lezen over de ontwikkelingen binnen de stichting en de behaalde doelen.
31
dec

Een terugblik naar 2017

In oktober 2016 ontstond bij Jeroen de Groot, een van de meest bijzondere violisten van deze tijd, en vriend Adriaan Kok het idee om een muziekschool te starten voor kinderen in vluchtelingenkampen. Op dat moment was de problematiek in Griekenland zeer groot. Vluchtelingen werden opgevangen op verschillende locaties op Lesbos. Het aantal kinderen in de opvangkampen was en is nog steeds erg hoog. Deze kinderen hebben veel meegemaakt op de weg naar Europa. Muziek maken geeft troost en brengt hoop!

In maart 2017 was de eerste muziekschool een feit! Connect By Music heeft twee leuk ingerichte portocabins laten plaatsen in vluchtelingenkamp KaraTepe in Lesbos. Sindsdien kunnen kinderen en jongvolwassen elke dag gebruik maken van de muzieklessen. De muzieklessen worden gegeven door lokale professionele muziekleraren. Deze leraren worden intensief door Connect By Music begeleid om op de juiste manier met deze kinderen om te gaan.

Door het succes van het project in Kara Tepe werd de stichting gevraagd muzieklessen te verzorgen voor 150 vluchtelingkinderen die zonder ouders op het eiland Lesbos verbleven. De meeste van deze kinderen zijn wees en zijn vaak op zichzelf aangewezen. Dit is het tweede project waar Connect By Music zich voor inzet.

Een derde project werd in september in kamp Moria opgezet, waar inmiddels volop muzieklessen worden gegeven.

“Toen in oktober 2016 het idee ontstond om muzieklessen te geven, wisten we dat muziek veel goeds kan brengen”, zegt Adriaan. “De positieve kracht van muziek is echter nog zoveel groter dan we hadden verwacht. De verbinding tussen de leerlingen onderling met de leraren is groot. Vaak wordt door zowel de kinderen als leraren een traan gelaten als de kinderen op doorreis gaan naar het vaste land”. “Omdat veel kinderen willen doorgaan met het bespelen van het muziekinstrument, mogen ze vanuit de stichting het muziekinstrument meenemen Via Whatsapp en Messenger wordt contact tussen de leraren en de kinderen onderhouden en kan op deze manier nog steeds muziekles gevolgd worden.”

Het warme hart van Connect By Music zijn de vijf Griekse docenten Annita, Kostas, Despina, Babis en Pela die zich elke dag inzetten en hoop brengen aan mooie lieve mensen die alles hebben achter gelaten en vaak geliefden hebben verloren. Het zijn deze Grieken die alle credits verdienen voor het werk dat Connect By Music doet. (meer…)

01
dec

De Violen van Paul, Leon en Carla

Jeroen ontvangt een bericht van Carla Snethorst en Leon Niemel uit Rotterdam. Of we geïnteresseerd zijn in violen, ze hebben Jeroen zijn live interview vanuit Lesbos gehoord, willen graag helpen en hebben er nog een paar liggen. Een paar? Ja, een stuk of 5!  Donderdagavond rijden Jeroen en ik richting Rotterdam. Het voelt voor mij best gek om met Jeroen naast me op weg te zijn naar Leon en Carla die we beide nog nooit hebben ontmoet en zomaar een stapel violen aanbieden.

leon-en-carla-violen-fotoDe warme huiskamer wordt versierd door een grote bas en piano, mooie beelden en veel bijzondere schilderijen aan de muur. Carla en Leon komen direct ter zake, leggen de violen op tafel en de kistjes gaan open. Jeroen pakt ze alle vijf ter hand, gesprek gaat over muziek, over kunst en het leven. Zowel Carla als Leon verstaan de kunst van het geven. Het toch iets ongemakkelijke gevoel op weg hierna toe is volledig verdwenen, het is de vanzelfsprekendheid waarmee Leon en Carla de violen aan de stichting willen schenken.

Jeroen voelt zich het meest aangetrokken tot een van de violen met een kras in het bovenblad. Het is de oude viool van Paul, de vader van Leon.

(meer…)

11
nov

WIR HABEN ES NICHT GEWUSST

Jeroen en ik zijn net in het hotel op Lesbos ingecheckt en Steffi belt al.

“Lijkt me goed als jullie morgen een dagje met het team op Kara Tepe meelopen, krijg je direct een indruk van het kamp.” Ik kijk Jeroen aan: “Morgenochtend om 07.30 uur ga je aan 1100 man ontbijt serveren.” Geen idee wat ons morgen echt te wachten staat. Laatste dagen hebben we Google behoorlijk doorkruist, foto’s bekeken, verhalen gelezen, veel gesproken. Alles op veilige afstand.

Twee weken terug nog maar hebben we het idee opgevat om Jeroen zijn meest recente productie een breder doel te laten dienen. Het formeren van Connect By Music, het was meteen duidelijk, dit gaan we doen. Thuisgekomen sla ik het blad “De Optimist” open, een artikel over Steffi de Pous en Because we Carry, nog nooit van gehoord. Actief voor vluchtelingen in Lesbos. Met twee klikken op de iPad staat haar nummer op het scherm. Ze neemt direct op, schot in de roos. Instrumenten voor de kinderen, muziekles. Een moment waardoor ze even kunnen vergeten, een stukje verwerken. Met deze kinderen formeren we een orkest en vragen aandacht voor hun situatie. Steffi is razend enthousiast en ons gesprek verloopt alsof we elkaar al jaren kennen. Er is al een mooi initiatief in Kara Tepe van Art Angels Relieve, naai- en vioolles met een 7-tal viooltjes voor kinderen. Er moet alleen nog zoveel meer gebeuren.

(meer…)

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...