Muziektherapie

31
mei

Muziektherapie

Begin dit jaar is een samenwerking gestart met het conservatorium ArtEZ uit Enschede. 
Dit conservatorium biedt een Bachelor en Master opleiding Muziektherapie aan. Connect by Music is continu bezig met het evalueren en verbeteren van het aangeboden muziekprogramma. Het toevoegen van muziektherapeuten creëert de mogelijkheid om nog gerichter te voldoen aan de hulpvraag van onze leerlingen.

Ook vertellen we je graag meer over één van onze muziektherapeuten Lore Smits. Zij heeft zich voor 5 maanden gecommitteerd aan Connect by Music. Inmiddels heeft zij besloten in september voor een half jaar terug te keren. Lees hier haar verhaal.

Samenwerking ArtEZ – CBM

Connect by Music is continu bezig met het evalueren en verbeteren van het aangeboden muziekprogramma aan kinderen en jong volwassenen in vluchtelingenkampen op Lesbos. Sinds begin dit jaar is een samenwerking gestart met het conservatorium ArtEZ in Enschede. ArtEZ biedt zowel een Bachelor – als Master opleiding Muziektherapie aan. Door muziektherapeuten toe te voegen aan het vaste team van Griekse Professionele muziekleraren kan nog specifieker worden voldaan aan bepaalde hulpvraag van onze leerlingen.

Connect by Music werkt met verschillende doelgroepen waarbij specifiek gekeken wordt naar de behoeften van die doelgroep. Op sommige locaties wordt alleen met muziektherapeuten gewerkt. Resultaten die hier na verschillende sessies worden behaald zijn bijzonder te noemen. Leerlingen durven zich weer open te stellen en verbinding met elkaar te maken. Inmiddels hebben muziektherapeuten vanuit Nederland, België en Duitsland zich voor een bepaalde periode aangesloten bij het team van Connect by Music.

In februari heeft Muziektherapeute Lore Smits zich voor een periode van 5 maanden aangesloten bij het team van Connect by Music. We vroegen haar voor haar vertrek ons iets te vertellen over zichzelf en wat haar verwachtingen waren voor de aankomende stageperiode. Lees hier haar verhaal.

Muziektherapeut Lore Smits

Sinds 3 maanden is Lore Smits werkzaam als muziektherapeute voor Connect by Music.
Lore heeft een groot hart. Opgewekt, empathisch, gevoel voor humor, en in haar werk professioneel, geduldig en altijd positief. Lore waardeert iedereen voor wie ze haar werk elke dag doet. De kinderen zonder ouders uit Moria, de alleenstaande vrouwen, ze houdt elke keer weer rekening met hun situatie en past zich aan zonder haar professionaliteit te verliezen. Ze houdt rekening met hun individuele vaak verschrikkelijke ervaringen. Ze heeft oog voor iedereen en sluit ze allemaal in haar hart. En al deze mensen aan wie ze humanitaire hulp biedt, als deze kinderen en volwassenen dragen haar op handen. We zijn dan ook super blij en dankbaar dat Lore blijft. Na een eerste periode van 5 maanden komt ze in september weer terug om nog een half jaar de kinderen en volwassenen voor wie ze zoveel betekend te ondersteunen.

Voor haar vertrek vroegen wij haar om ons iets meer te vertellen over wie ze is en wat haar verwachtingen zijn van haar werk als muziektherapeut bij de muziekprojecten van Connect by Music.

Vorig jaar 2017 studeerde ik af als muziektherapeut. Wat nu? Afgestudeerd maar nog niet helemaal klaar om een vaste job te zoeken, wel iets nuttig te doen, maar wat en hoe? Uiteindelijk naderde het einde van de vakantie (augustus 2017) en kwam er spontaan iets moois en uitdagend op mijn weg. De postgraduaat duurzame ontwikkeling. Ik las de site en dacht :‘Dit wordt mijn nieuwe uitdaging’. Mezelf verder kunnen ontwikkelen rond duurzame ontwikkelingsdoelen (people, prosperity, peace, planet and partnership) en een buitenlandse stage rond muziektherapie, dit gaf me meteen veel energie  en voelde zalig.

Sinds mijn afstuderen ben ik vooral bezig geweest met mijn nieuwe opleiding. Ik maak zelf nog veel muziek en vind het fijn om me achter een piano te zetten of een gitaar vast te pakken en te musiceren. Hier en daar doe ik ook een project. Zo steek ik voor de tweede keer op rij het voorprogramma voor de kleintjes in elkaar van een festival. Het jaar hiervoor maakte ik deel uit van een groep van 4 meiden die een muzikale avond organiseerden door en met vluchtelingen. Dus muzikaal sta ik niet stil.

Rond vorig jaar november ging ik op zoek naar een stageplek voor de opleiding waar ik muziektherapie kon beoefenen of opstarten en nu ook vielen de puzzelstukjes in elkaar. Via Zainab Lax kwam ik bij Connect by Music terecht en meteen was mijn stageplek gekend.  Hoe kan muziek ingezet worden als therapeutisch instrument bij kinderen in vluchtelingenkampen? 

Mijn verwachtingen rond Lesbos en de aankomende stage zijn dubbel: enerzijds enorm nieuwsgierig, geïnteresseerd en uitdagend en anderzijds spannend, en ook wel wat stress. Het zal een bijzondere tijd worden, uitdagend en emotioneel heftig. Als ik lees over de plekken waar de mensen vastzitten en erover praat met ervaren vrijwilligers die ter plekke waren, dan vind ik het lastig om er een beeld over te vormen. Ik zal me overgeven aan dit avontuur; aankomen, ervaren en laten gebeuren. Ik vind het best fijn om op deze manier in dit verhaal te stappen. Ook kijk ik erg uit om samen te werken met de muziekdocenten ter plaats , en hoop hier veel boeiende ervaringen op te doen.
Als ik een toegevoegde waarde kan zijn voor de mensen waarvoor en waarmee ik zal werken, ben ik nu reeds dankbaar voor deze ervaring.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...