Malakasa


Dit kamp ligt een 30 km ten oosten van Athene. Met de opening van deze muziekschool is begin februari 2019 een start gemaakt met activiteit op het vaste land van Griekenland. Hier wordt intensief samengewerkt met onze zuster organisatie Happy Caravan in dezelfde periode haar tweede locatie startte. In dit kamp zijn ook Unaccompanied minors ondergebracht waar extra aandacht naar uitgaat.

Naast een eigen isobox waar het CBM programma dagelijks wordt aangeboden wordt twee keer per week samen met Happy Caravan een activiteit in een grotere ruimte georganiseerd voor uitsluitend vrouwen. Kleden en grote kussen op vloer, de hoofddoeken gaan af, er wordt thee geschonken en onder begeleiding van een van onze professionals wordt er gezongen waarbij het Singing Circle onderdeel wordt toegepast. Met Malakasa als basis kunnen wij in de nabije toekomst ons tevens gaan richten op de unaccompanied minors die verblijven in Athene. De problemen voor deze groep zijn vaak groot en wij zijn ervan overtuigt dat we met het CBM programma ook aan hun steun kunnen geven

Thermopyles

Een uurtje rijden, ten noorden van Malakasa, ligt Thermopyles. Onze zusterorganisatie Happy Caravan begon hier in 2015 haar eerste programma en heeft ons verzocht hier ook met CBM te starten. Toestemming hiervoor is door het management verstrekt en in maart 2019 zullen wij ook hier actief zijn. Sommigen gezinnen verblijven hier inmiddels meer dan twee jaar en hebben geen enkel uitzicht op een verandering van hun situatie. De kinderen die we tijdens ons eerste bezoek spraken en vertelden over de muziek lesjes zijn dit niet vergeten.

Tijdens het tweede bezoek werden we door veel van de kids aangeklampt. In maart is het zover. Het vrijwilligershuis is gehuurd, de instrumenten zijn besteld, het team wordt samengesteld, we komen eraan!

Unicef- Iliaktida-Better Days Mother/Child

Dit project betreft een nieuw dagverblijf in Larsos op enkele kilometers afstand van het vluchtelingenkamp Moria. In dit dagverblijf kunnen gedurende de dag tweehonderd moeders met kinderen terecht die in kamp Moria verblijven. Er worden verschillende activiteiten en lessen aangeboden, waaronder onderwijs en muziekles. Ook wordt informatie verstrekt over hoe om te gaan met hygiëne. Een shuttlebus rijdt meerdere keren per dag heen en weer om iedereen op te pikken en terug te brengen. Connect by Music verzorgt vanaf maart het muziekprogramma. Naast onze vaste Griekse leraren zullen hier ook onze muziektherapeuten aanwezig zijn. Voor de moeders is het van belang dat de lessen worden gegeven door vrouwen. Hiermee wordt natuurlijk rekening gehouden. Op deze manier wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin men zich kan concentreren op de muziek en op elkaar.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Home for a day

Connect by Music werkt nauw samen met de Griekse eigenaren Nikos en Katerina van het restaurant Home for a day. In eerste instantie richtte de eigenaren zich op het toerisme, maar nadat Nikos begin 2014 in aanraking kwam met een groep vluchtelingen die net met hun boot nat en koud waren aangekomen op Lesbos, was hij zo geraakt, dat hij thuis aan zijn vrouw Katerina vertelde wat hem was overkomen. Ze maakte direct 40 maaltijden klaar om de vluchtelingen te voorzien van warm eten. Door deze ervaring besloten Nikos en Katerina in het restaurant aan vluchtelingen gratis maaltijden aan te bieden. Op dit moment wordt zowel lunch als diner aangeboden. Tussen de maaltijden door is het restaurant ter beschikking gesteld aan Connect by Music. In de middag wordt door één van onze professionele Griekse muziekleraren dagelijks gitaarles gegeven aan ongeveer 25 tot 30 jongvolwassenen. De leerlingen en onze leraar worden vanuit Moria per busje opgehaald en teruggebracht. De huiselijke omgeving van het restaurant in combinatie met de gitaarlessen zorgt voor een ontspannend en vriendschappelijke sfeer.

Muziek voor Love, Healing en Joy, nu ook elke dag bij Home for a day.

Safe Zone Iliaktida

Veertig procent van de arrivals op Lesbos zijn kinderen. Vaak ook kinderen zonder ouders, “unaccompanied minors”. Deze meest kwetsbare groep wordt in eerste instantie, gelijk met de volwassen vluchtelingen, in vluchtelingenkamp Moria geplaatst. Sinds november 2017 zijn wij in gesprek met onze partnerorganisatie Iliaktida over hun initiatief om een Safe Zone te creëren voor deze kinderen. Dit is nodig omdat de weeshuizen van Iliaktida op Lesbos inmiddels overvol zitten (ook hier werken wij met hun samen). Deze nieuwe Safe Zone is sinds eind januari 2018 operationeel en ligt tegen vluchtelingenkamp Moria aan. Er staan hier nieuwe portocabins waar de kinderen in stapelbedden slapen. Ook zijn er voldoende schone douche- en toiletunit neergezet. In beginsel worden er 30 meisjes en 50 jongens geplaatst. De leeftijd van de kinderen varieert van 0 tot 18 jaar. Ook zijn er 3 baby’s aanwezig die samen met de tienermoeders een eigen plek krijgen voor voldoende rust. Het verhaal achter de tienermoeders is schijnend. Zo dragen alle kinderen stuk voor stuk hun eigen verhaal met zich mee. Connect by Music is ook hier elke dag aanwezig met onze leraren en instrumenten.

Moria Lesbos vluchtelingen kamp

5.600 vluchtelingen, circa 1.200 kinderen (cijfers d.d. oktober 2017).

Moria is een complex dat oorspronkelijk is gebouwd als gevangenis en heeft een capaciteit om tijdelijke opvang te geven aan een 2.000 mensen. Doordat de stroom vluchtelingen onverminderd met bootjes vanuit Turkije op Lesbos aankomen stroomt Moria telkens weer overvol. Moria in namelijk de plek waar iedereen die op Lesbos aankomst in eerste instantie wordt ondergebracht. De doorstroming gaat echter te langzaam. Veel mensen zitten hier al langer dan een jaar vast. Het kampmanagement en de ngo’s staan onder grote druk om voor zover mogelijk hulp te verlenen. De psychische pijn in Moria is groot.

Toen Hanneke Mauritz van Eurorelief ons vroeg of we ons muziek programma in Moria willen aanbieden zijn we hier direct op ingesprongen. Inmiddels geeft ons vaste lerarenteam in twee klaslokaaltjes elke dag muziekles, gitaar en percussions. We werken hier nauw samen met de stichting bootvluchteling die met hun psychosociale team ook elke dag in Moria aanwezig zijn. Nergens is de kracht en positieve werking van muziek meer van toepassing dan in Moria.

Iliaktida, tehuizen Lesbos vluchteling kinderen

123 kinderen van 11 tot 18 jaar

In 8 verschillende tehuizen bevinden zich 123 kinderen van 11 tot 18 jaar, gestrand op Lesbos zonder ouders. Vasiliki Andreadellie is in 1999 de organisatie Iliaktida gestart. Met inmiddels meer dan 200 mensen zet zij zich op Lesbos in voor hulpbehoevenden. De “minor huizen” vallen onder haar verantwoordelijkheid. Iliaktida heeft een schooltje waar de kinderen elke dag naar toe gaan. Deze mooie organisatie heeft ons gevraagd het muziekprogramma voor deze 123 minors te faciliteren. Sinds juni 2017 verzorgen wij met ons vaste lerarenteam elke dag muzieklessen voor deze kinderen.

Jeroen de Groot samen met Vasiliki Andreadelli, oprichtster van Iliaktida

SwissCross – Moria vluchtelingen kamp Lesbos

SwissCross is een onafhankelijke organisatie die een stuk terrein met gebouw hebben gehuurd waar iedereen welkom is en een community is ontstaan van vluchtelingen en niet vluchtelingen die samen elke dag aan deze faciliteit bouwen.  Iedereen brengt iets in en de omgeving voelt vrij en positief. Moria daarentegen is het kamp waar de Paus een nogal duidelijk uitspraak over deed nadat hij dit had bezocht. Wij faciliteren de instrumenten waar muzikanten uit Moria samen muziek mee maken op het terrein van SwissCross. De bands die ontstaan treden op in Moria. Het idee hiervoor kwam van Hanneke Mauritz die als vrijwilligster bij Euro Relief in het kamp Moria werkte. Het enthousiasme rond dit project is enorm. Een grote groep mensen werken samen om dit te begeleiden.

KARA TEPE Lesbos vluchtelingen kamp


1.100 vluchtelingen, circa 400 kinderen.

Elke dag wordt hier van 14.00 tot 17.00 muziekles gegeven door ons lerarenteam bestaande uit Annita gitaar, Kostas percussion en drums; Despina piano en zang. De door ons aangekochte units vormen de muziekschool, ze zijn eenvoudig maar vrolijk ingericht en staan op een centrale plek in het kamp.
Wij proberen alle kinderen te bereiken en de muzieklessen worden druk bezocht. De kinderen die gitaar willen oefenen krijgen een gitaar mee. Als deze kinderen vanuit KaraTepe “verhuizen” naar een ander kamp in Griekenland mogen ze deze houden.
KaraTepe valt onder de verantwoordelijkheid van het eiland bestuur. De kwaliteit van dit kamp is relatief goed. Hier zijn een aantal redenen voor, de meest belangrijke is de enorme inzet en toewijding van de heer Stavros Mirogiannis die namens de lokale overheid hier de leiding heeft. Onder toezicht van de heer Mirogiannis zijn hier in totaal een 15 ngo’s actief, waaronder Connect by Music, die allen een bijdrage leveren.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Through music the foundation will support children in need and give them a face to the world.

Maak het verschil en help ons.
T: +31(0)653934913
Bank: NL62ABNA0246932635 t.n.v. connectbymusic.com

DonerenContact

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...