De omstandigheden in de Griekse kampen waar kinderen en adolescenten aan worden blootgesteld en de spanning waar hun geest en lichaam mee te maken heeft, maken dat wij ons gespecialiseerde programma als een fundamenteel en waardevol onderdeel beschouwen voor deze groep. In het werken met ontheemde of getraumatiseerde kinderen is educatie het sterkste middel dat we kunnen gebruiken om ze te ondersteunen en in hun kracht te zetten. Educatie vergroot veerkracht en brengt positieve verandering teweeg door het ontwikkelen van kennis, muzikale-, sociale- en emotionele vaardigheden, positief gedrag en een gezonde hechting.
Muziek educatie en muziektherapie kunnen volgens academisch onderzoek een aanzienlijk positief effect hebben op de geestelijke gezondheid en welzijn van de mens. Muziek biedt een creatieve omgeving voor zelfexpressie, creatie, groei, herstel en het opdoen van kennis over jezelf als persoon. Muziek maken vereist en traint bijvoorbeeld zelfdiscipline, concentratie, gestructureerd werken, samenwerken en sociale vaardigheden. Vaardigheden die van groot belang zijn voor ontheemde kinderen en adolescenten.
Muziek heeft ook impact op onze hersenen. Het bespelen van een instrument geeft een boost aan verschillende hersengebieden die negatief beïnvloed zijn door trauma. Door kinderen te laten zingen of ze een instrument te laten bespelen, geven we de hersenen alle ingrediënten die het nodig heeft om te ontwikkelen. Wil je meer leren over dit proces? Bekijk het interview van professor Erik Scherder met Connect by Music hier.